Minken, A. (2002): Alvorlig moro, Idé og virksomhet ved motrosportstiltaket

Minken, A. (2002): Alvorlig moro, Idé og virksomhet ved motorsportstiltaket 2&4, Oslo: Oslo Kommune, Rusmiddeletaten. Pp 98-118

På drømmeopfyldelsesfabrikken får man råvaren – et ungt menneske med et livsproblem og en drøm. Vi skal realisere drømmen og ændre livsforløbet.

Der er tre operationer ”Ready”: Energimobilisering, ”Aim”: Energifokusering, ”Go”: Energistimulering.

Det handler om at finde frem til drømmen, interessen, talentet – energiens kilder og mobilisere den, da det er her kraften ligger. Leder vi ikke efter det, finder vi det ikke – det ligger og slumre og støver nede bag alle problemerne.

Energimobilisering er at motivere. Motivation er ikke alene individets ansvar, det afhænger også af de reelle muligheder, der er i omgivelserne. Det er fristende blot at give individet skylden.

Energifokusering: At koncentrere de mobiliserede kræfter ind mod et skarpt defineret punkt. Vi former os selv gennem virksomhed og handling – vi er det vi gør. Derfor er det vigtigt at skabe virksomhed og handling, der giver et positivt samspil med omgivelserne, der styrker selvfølelsen og selvbilledet. Når dette lykkes skaber det energi nok til både at realisere drømmen, fordi alt sættes ind på dette ene mål og arbejde med problemerne, hvis de står i vejen. At aktiviteten (her motorsport) er det primære, betyder ikke at det er det eneste, der arbejdes med – det betyder at alt det, der kommer i vejen for fokuseringen, må der arbejdes med, så det kommer væk. Det er vigtigt at fokusere på problemerne, så længe de kan vælte drømmen. Aktiviteten er for aktivitetens egen skyld, fordi den har en egenværdi uafhængig af behandlingen.

Energistimulering: Sejr – ikke først og fremmest at vinde over andre, men at vinde over sig selv. At nå at mål, at overvinde en forhindring, flytte egne grænser. At sejre er en forudsætning for at deltage, for det er energien, der høstes i sejrene, der holder deltagelsen i gang. Målet er hermed vigtigt. Ved du ikke hvad der er dit mål, er chancerne for at nå det små.

Stikord:

Energimobilisering: er at motivere – at finde drømmen. Motivation er ikke alene individets ansvar, det afhænger også af de reelle muligheder, der er i omgivelserne. Det er fristende blot at give individet skylden.

Energifokusering: At koncentrere de mobiliserede kræfter ind mod et skarpt defineret punkt. At holde fokus på drømmen, så valg og handlinger træffes i overensstemmelse med den. Vi former os selv gennem virksomhed og handling – vi er det vi gør. Derfor er det vigtigt at skabe virksomhed og handling, der giver et positivt samspil med omgivelserne, der styrker selvfølelsen og selvbilledet. Når dette lykkes skaber det energi nok til både at realisere drømmen, fordi alt sættes ind på dette ene mål og arbejde med problemerne, hvis de står i vejen. Det er vigtigt at fokusere på problemerne, så længe de kan vælte drømmen. Aktiviteten er for aktivitetens egen skyld, fordi den har en egenværdi uafhængig af behandlingen.

Energistimulering: Sejr – ikke først og fremmest at vinde over andre, men at vinde over sig selv.  At nå at mål, at overvinde en forhindring, flytte egne grænser. At sejre er en forudsætning for at deltage, for det er energien, der høstes i sejrene, der holder deltagelsen i gang. Målet er hermed vigtigt. Ved du ikke hvad der er dit mål, er chancerne for at nå det små.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s