Edwards, D. & Potter, J. (2001). Discursive psychology.

Edwards, D. & Potter, J. (2001). Discursive psychology. In M.Rapley & A.W.McHoul (Eds.), How to analyse talk in institutional settings: A casebook of methods (pp. 12-24). London: Continuum International

Både realiteter, men også ”mind” (sindet?) er konstrueret i sproget. Normalt mener man, at det kognitive ligger bagved og aktivitet er et output, men diskursive psychology vender det om – aktiviteten er det primære og kognition det sekundære, da mennesker med diskurs producere versioner af en ekstern realitet og psykologiske stadier.

Diskurs er det primære i institutionaliserede sammenhænge fx i terapi. Tale er rettet mod, men ikke determineret af position og setting. Og man må analysere sproget som:

  • Situeret: Man kan formulere noget som modstridende til noget andet i situationen (oppositionere sig). De psykologiske temaer, som kan blive præsenteret, bliver relevant ift. setting.
  • Action-oriented: Kognitive entiteter ses ikke som bagvedliggende, men konstrueres i tale. Man retter sin tale mod noget, man handler diskursivt.
  • Konstruktionisme: diskursive psychology konstrueres, men den konstruere også.

Diskursive psychology ser udtalelser som en måde at tale på, der er konstrueret, så den foretager diskursive handlinger. Dette kan udredes gennem analyse.
I et af eksemplerne fra en terapi opsummere terapeuten – han/hun fremstiller deres problem som positivt eller interessant, men ikke negativt og vælger ikke side. Par der er i terapi producere tanker, følelser og evalueringer, der er modstridende.

Diskursen formulere verden og identiteterne hos deltagerne.

Stikord:
Diskurs kommer før det kognitive, sproget skaber realiteter og sindet.
Sproget er det primære i terapien.
Sproget må analyseres som:

Situeret: knytter sig til begivenheder og er indlejret i interaktioner og institutionelle aktiviteter.
Handlingsorienteret: Det diskursive er en handling og man udfører praksisser diskursivt. Det er rettet mod noget.
Konstrueret: diskursiv psykologi er konstrueret og konstrueres også.

Fx i en terapi, kan terapeuten formulere parrets problemer på en neutral og positiv måde, så han ikke vælger side, er udømmende så der kan ske et konstruktivt arbejde. Dvs. terapeuten skaber en særlig stemning i terapien, en særlig måde at se problemet på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s