Young, L. & Koenigs, M. (2007). Investigating emotion in moral cognition

Young, L. & Koenigs, M. (2007). Investigating emotion in moral cognition: a review of evidence from functional neuroimaging and neuropsychology. British Medical Bulletin, 84, 69-79.

Formål: fokuserer på emotioners rolle i moralitet. Der beskrives evidens for, at særligt det ventromediale præfrontale cortex (VMPC), som forbindes med emotionsprocessering, er aktivt i studier om moral vurdering

–> Konklusionen er at emotioner der er involveret i moralsk kognition, og særligt de emotioner der medieres af VMPC er kritiske for menneskelig moralitet.

                                                                                                                                                       

 

De klassiske moralske dilemmaers primære spm. kan distilleres ned til: Hvornår er det moralsk forsvarligt at skade en for at redde mange – hvis det da er det?

 

Neuropsykologiske studier ønsker at finde ud af hvad den neurale basis er for morale afgørelser.

Mange studier har vist en association mellem processeringen af moralsk relevant stimuli og aktivitet i de hjerneområder, man forbinder med emotionalitet. Her særligt VMPC.

 

Skade i dette område fører til generelt afstumpet affekt, formindsket empati, emotionel labilitet og dårligt reguleret vrede og frustration. à Aktivering her antyder emotionel processering.

Man har studeret dette område bl.a. ved at måle aktiviteten ved forskellige sætninger, der enten indeholdt moralske vurderinger eller var neutrale: fx ”vi bryder loven når det er nødvendigt” overfor ” sten er lavet af vand”. Her viste det også at VMPC var aktivt ved de moralske sætninger.

 

Nogle moralske dilemmaer kræver at man kommer sig over den emotionelle reaktion, for at kunne komme med det utilitaristiske svar (fx at kvæle sit barn for at redde landsbyen). Der hvor forsøgspersonerne fremkom med det utilitaristiske/kognitive svar viste der sig aktivering i anterior cingulate og dorsolateral prefrontal cortex, som forbindes med kognitiv konflikt og abstrakt ræssonering. FP’erne var således her i stand til at tilsidesætte deres aversion (emotionelle respons) til den skadelige handling.

 

En anden måde, man har studeret emotionel processering i moralitet, er ved at teste individer med selektive deficitter i emotionalitet. Disse har ligeledes antydet, at deficitter i moralsk adfærd hænger sammen med eMotionel dysfunktion.

  • Studier af psykopater har også vist at de havde svært ved at skelne mellem graden af alvorlighed imellem fx at slå nogen og at snakke uden for tur.
  •  VMPC-patienter giver oftere det utilaristiske svar på moralske dilemmaer, og synes derfor at lægge mere vægt på målet end midlet.

 

En grov opsummering af resultaterne af de kliniske fund er, at individer som udviser abnormal emotionsprocessering også udviser systematisk abnormal moralsk vurdering.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s