Kapitel 27: Psychiatric and Related Disorders

Kolb, B. & Whishaw, I. Q. (2008): Fundamentals of human neuropsychology. (6th ed.) New York: Worth.

Psykiatriske og relaterede lidelser

Det er i de seneste tre årtier blevet klart, at psykiatriske lidelser har biokemiske, anatomiske eller genetiske basis – og at distinktionen mellem psykatriske lidelser og motoriske lidelser som Parkinsons ikke er så klar endda. 

Skizofreni

DSM-IV-R definerer skizofreni ud fra fire symptomer:

 1. 1.      vrangforestillinger
 2. 2.      Hallucinationer
 3. 3.      Disorganiseret tale
 4. 4.      Negative symptomer

Ikke alle patienter udviser alle symptomer, og heterogeniteten i patientgruppen tyder på, at det må være heterogenitet i det biologiske korrelat 

Strukturelle abnormaliteter i skizofrene hjerner

Skizofrene hjerner vejer mindre end normale, og har forstørrede ventrikler. Det er foreslået at de har mindre frontallapper, eller i det mindste en reduktion i antallet af neuroner i det prefrontale cortex, såvel som tyndere parahippocampale gyri. Cellulære studier har vist abnormaliteter i både prefrontal cortex og hippocampus. 

GABA neuronerne i det dorsolaterale prefrontale cortex udviser reduceret GABA syntese à er associeret med dårlig arbejdshukommelse.

Ved Wisconsin Card sorting task udviser skizofrene hypofrontalitet – også når der er tale om diskordante tvillinger. 

Biokemiske abnormaliteter i skizofrene hjerner

Den største viden på dette område kommer fra studier af antipsykotiske stoffer, også kaldet neuroleptiske stoffer. Disse fungerer på dopamin-synapserne. Dopamin-agonister såsom amfetamin og kokain kan inducerer psykotiske symptomer, hvilket underbygger at dette system spiller en rolle i psykose.

Der er fundet andre kemiske abnormaliteter, her bl.a. abnormaliteter i GABA receptorer og GABA binding sites. 

Typer af skizofreni

Variationerne i hjerneabnormaliteterne og de adfærdsmæssige symptomer har ført til forslaget o at dele skizofreni op i to forskellige patologier:

 1. 1.      Type 1: akut skizofreni
 2. 2.      Type 2: kronisk skizofreni 

Skizofreni – en udviklingsforstyrrelse?

Dem, der udvikler skizofreni har ofte været udsat for dårligt miljø både pre- og perinatalt à der er formentlig tale om, at det er en kombination af genetisk disposition og miljømæssig stress der forårsager sygdommen. 

Affektive sindslidelser

Neurokemiske aspekter af depression

Patienter der fik ordineret reserpine for højt blodtryk blev ofte svært deprimerede à reserpine nedbryder momoaminer, såsom norepinephrine, sopamin og seretonin.

Dette førte til tanken, at depression er forårsaget af mangel på monoaminer, hvilket er blevet bekræftet af post-mortem studier, men er også en for simpel forklaring.

BDNF, som hjælper hjernen til at  udvikle synapser, og holde neuromer i live, opreguleres af antidepressive midler, og nedreguleres af stress à BDNF dynsfunktion kan foreslås som medvirkende faktor i depression, da dette påvirker de monoamine system . 

Blodgennemstrømninng og metabilistiske abnormaliteter i depression

Der er mange forskellige ændringer i blodgennemstrømning og metabilisme hos deprimerede.

Amygdalas hvile aktivitet stiger. Glocuse metabolisme her korrelerer med symptomernes sværhedsgrad. Amygdalaaktivitet forårsger måske øget kortisol, som påvirker HPA aksen.

Høj aktivitet i orbital cortex korrelerer negativt med depression (NB: Se Price and Drevets), og høj aktivitet der synes at reducere depression

Neurobiologiske aspekter af bipolar lidelse

Der er ikke fundet lige så konsistente neurobiologiske fund hos maniodepressive patienter, som der er hos deprimerede.

à Der er fundet tab af grå substans i temporallapperne, og mængden af tabet korrelerede med antallet af maniske episoder.

Bipolar forstyrrelse kan forklares ud fra en sensitization-model:

I predisponerede individer vil en episode af den ene eller den anden art sensitizere hjernen, og ændre dens morfologi. Denne underbygges af:

 1.       Store individuelle forskelle i sensitiveringen af stof effekter i forsøgsdyr og mennesker. Genetisk disponerede individer vil hurtigere producere neurale ændringer.
 2.       Psykomotoriske stoffer såsom kokain producerer maniske episoder, hvilket tyder på at der er et link mellem mani og stoffer
 3.       Bipolære har høj risiko for at få et stofmisbrug, hvilket taler for at de er særligt følsomme overfor stof-effekter. 

Psykiatriske symptomer ved cerebral vaskulær sygdom

Vaskulære sygdomme, såsom slagtilfælde, er længe blevet associeret med depression. – andre psykiatriske symptomer som følge af slagtilfælde er mindre undersøgt.

Ca. 25 % af patienter efter et slagtilfælde oplever angst. – hvor patienter med skade i venstre hæmisfære ofte også har depression. 

Psykokirurgi

Psykokirurgi er destruktionen af en hjernedel med det formål at lindre symptomer.

Neurokirurgi er hjernekirurgi med det formål at reparere skade eller lindre symptomer vedr. en allerede kendt neurologisk sygdom. 

Motoriske forstyrrelser

Abnormaliteter i bevægelse og holdning, som kan tilskrives dysfunktion i basalganglierne. 

Hyperkinetiske forstyrrelser 

Huntingston’s chorea

Er sjælden: 1,6 ud af en mio. dør af det om året. Det er hyppigst blandt hvide europæere. Sygdommen resulterer i intellektuelle forringelser og abnorme bevægelser – og rammer folk indenfor en hvis alder (30-50). 

Symptomerne starter med ufrivillige bevægelser, som er irregulære og involverer flere muskler.

Adfærdsmæssige symptomer inkluderer: ændret personlighed, kognitive forringelser., emotionelle ændringer – angst, depression, mani og skizofrenilignende psykoser.

Genet der forårsager sygdommens lokalitet er kendt, og man kan nu finde ud af om en person får sygdommen, inden symptomerne begynder at optræde. 

Hjerner fra patienter viser et tyndt cerebralt cortex, og basalganglierne er stærk atrofieret. En forklaring på sygdommen er, at det er en ubalance mellem de forskellige neurotransmittersystemer i basalganglierne. 

Tourette’s syndrom

Syndromet har tre stadier:

 1. De eneste symptomer er multiple tics
 2. Uartikulerede råb ”tilføjes”
 3. echolali (gentage hvad der er blevet sagt) og coprolali (uanstændig tale)

Tourettes syndrom er ikke forbundet med neuroser, psykoser eller andre lidelser.

Det er fundet, at der ikke er pre-movement potentiale, hvilket ”beviser” at bevægelserne ikke er frivilige og ønskede.

Lidelsen formenes at originere subkorikalt, formentlig i basalganglierne.

Der er fundet enkle abnormaliteter i kognitive funktioner – fx var Tourette patienterne særligt dårlige til at tegne huske komplekse figurer. 

Hypokinetisk forstyrrelse – Parkinsons

Relateres til degeneration af dopaminerge celler i substantia nigra, og det deraf følgende tab af dopamin i systemet.

Selvom Parkinsons beskrives som en enkelt sygdomsentitet, er der stor forskel i symptomerne fra patient til patient.

Symptomer: tremor, rigiditet, akinesi og holdningsforstyrrelse. 

Positive symptomer:

 1. Tremor i hviletilstand
 2. Muskulær rigiditet
 3. Involuntære bevægelser 

Negative symptomer:

 1. Forstyrrelse i kropsholdning. Kan fx være problemer med at holde hovedet på linje med resten af kroppen, eller problemer med at stå eller sidde uden støtte.
 2. Forstyrrelse i at stå lige op
 3. Forstyrrelse i bevægelse. Har problemer med at gå, hælder forover, kommer til at gå hurtigere og hurtigere og ender med at løbe. De har problemer med at opretholde equilibrium.
 4. Forstyrrelse af tale: Fravær af prosodi i talen.
 5. Akinesi. Langsomheden i bevægelserne kan også manifestere sig som: blankt ansigtsudtryk, mangel på blinken med øjnene, svingen med armene ved gang, spontantale mv. 

Symptomerne udvikler sig over tid, og kan have en on-again, off-again kvalitet med ryk i hvad patienten kan/ikke kan. 

Årsager til Parkinsons

Der er tre typer Parkinsons: idiopatisk, postencephalitisk og stof-induceret.

 1. Årsagen til idiopatisk Parkinsons er ikke kendt. Kan være familiær, aldersmæssigt eller have viral oprindelse.
 2. Postencephalitisk Parkinsons er et resultat af the sleeping sickness (encephalitis lethargica), som var fremme i vinteren 1916-1917.
 3. Stof-induceret Parkinsons sættes i forbindelse med forskellige stoffer, særligt beroligende midler. Symptomerne er normalt reversible, men det er svært at skelne dem fra den reelle sygdom. Eksterne agenter kan også forårsage Parkinsons, som fx MPTP, der sås i forbindelse med dannelsen af syntetisk heroin. 

Behandling

Der findes ingen kur mod Parkinsons. Men det kan behandles på forskellig vis:

L-Dopa: øger aktiviteten i de dopaminerge synapser, da det er i stand til at krydse blod-hjerne barrieren, og der konverteres  til dopamin.

Ny lovende behandling er, at transplantere dopaminproducerende celler fra fostre til basalganglierne. 

Psykologiske aspekter af Parkinsons

En signifikant del af patienterne har kognitive symptomer, såsom følelsesfattighed, nedsat libido, motivation og opmærksomhed. Tænkning synes at være langsommelig og kan let forveksles med demens.

Patienter udviser ofte kognitive symptomer i lighed med dem, udvist af patienter med frontallaps- eller basalganglier skade à såsom deficitter på Wisconsin Card Sorting Task.

Der er visse paralleller med de kognitive forringelser ved Alzherimers demens. 

Demens

Demens: erhvervet og persistent syndrom af intellektuel forringelse.

Degenerativ demens er patologiske processer, som er indre i nervesystemet, og som påvirker neurale systemer selektivt, mens nondegenerativ demens er en heterogen gruppe af lidelser med forskelle etiologier. 

Anatomiske korrelater af Alzheimers sygdom

       Neuritic (Amyloid) plader: findes i det cerebrale cortex, og koncentrationen af disse er fundet at korrelere med  størrelsen af den kognitive forringelse. 

       Paired Helical Filaments: Også kendt som neurofibrillary tangles, findes i det cerebrale cortex og hippocampus. 

       Neokorikale ændringer: Cortex skrumper og atrofierer, og mister op til 1/3 volume. à Efterhånden som sygdommen progredierer er visse områder relativt skånede. Se distributionen af disse, s. 797. De relativt upåvirkede områder er: primær sensorisk og motor områder – visuelle cortex og sendorimotor kortex. 

       Paralimbiske ændringer: Skader i ethorinal kortex forbindes med tab af hukommelse. 

       Celle ændringer: Det tyder på, at store celler skrumper, får færre ”grene”.  

       Ændringer i neurotransmittere: 

Mulige årsager til Alzherimers

Genetik – der har vist sig en stor arvelig komponent

Spormetaller

Immune reaktioner

Blodgennemstrømning

Abnormale proteiner 

Kliniske symptomer og sygdommens progression

Først ryger hukommelsen for de seneste minder, så de ældre og til sidst evnen til at genkende familiemedlemmer og venner osv., og til at fungere uafhængigt af andre.

38 tanker om “Kapitel 27: Psychiatric and Related Disorders

 1. Hello! I could have sworn I’ve been to your blog before but after
  browsing through many of the posts I realized it’s new
  to me. Regardless, I’m definitely pleased
  I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 2. Usually I do not read post on blogs, however I wish to say that
  this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste
  has been amazed me. Thank you, quite great article.

 3. If you are women with excess weight and struggling for weight lose for long time, but failed to get
  desired result, then you can opt for a fitness system
  called The Venus Factor. This is why your plastic surgeon should tell you to be sure you are finished having children and
  that you are at weight you are happy with. Semi Major Axis is the average distance of the planet expressed in AU.

 4. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and
  engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is an issue that not enough folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I came across this in my search for something regarding this.

 5. The Cheat Your Way Thin program includes video, audio and written material
  and a support service to help you stay committed to losing weight fast.
  Not till you work up a sweat do you realize that you are getting a work
  out, because seriously the workouts are that
  fun. This confusion results to added weight out of eating unnecessarily.

 6. The Nokia X7 supports 2G and 3G networks and comes powered with 1300 m – Ah battery
  that gives a talk time of 6 hours 30 minutes and standby time of 450 hours for 2G and allows 450 hours of talk time and standby time of 4 hours 30 minutes on 3G.

  It is the smallest smartphone available all over the World.
  There is a secondary camera on the front of each handsets which can be
  utilized for taking self portraits or for doing interactive 3G video-calls
  with other such users.

 7. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article.
  But want to remark on some general things, The website
  style is ideal, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 8. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
  I’m hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get
  my own website now 😉

 9. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 10. It causes it to be the first choice of the users and the most wanted and cozy P2P torrent engine available in the world.
  Sometimes your ISP may limit your bandwidth per month.
  Agora is the very first film being shot entirely on Malta.

 11. Fine way of explaining, and nice piece of writing to obtain facts on the topic of my presentation subject matter, which i am going to deliver in college.

 12. It’s the best time to make a few plans for the longer term and
  it’s time to be happy. I’ve learn this submit and if I may I wish to recommend you few attention-grabbing
  issues or advice. Maybe you can write next articles referring to this
  article. I wish to read even more things about it!

 13. You actually make it seem so easy with your presentation however
  I find this matter to be really something that I think I might by no means understand.
  It seems too complex and very vast for me.
  I’m looking ahead for your next submit, I’ll try to get
  the cling of it!

 14. I do consider all the ideas you have presented in your post.

  They’re really convincing and will certainly work.
  Nonetheless, the posts are too short for newbies.
  May you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

 15. Get essential safety and allergy info from the fabric security
  rank we offer for every product and begin your intercourse toy purchasing
  experience right. Sex toys are very simple to maintain. If your toy is made from laborious plastic or TPR you’ll be able to wash
  them with warm water and a toy cleaner.

 16. Thanks for some other fantastic article. Where else
  could anybody get that type of information in such an ideal manner of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.

 17. You can also choose the color, thickness and also
  the transparency of your notes. The tab is come equipped with the Dual Camera (front & rear)
  where as Apple i – Pad is lack in it. The pen has gained
  wide acceptance because it offers tight integration with your laptop and you can get for your phone.

 18. Remotely monitoring premises using internet protocol (IP) camera equipment is a relatively new technology arrival even more so with
  wireless equipment capable of pan-tilt-zoom (PTZ) with wireless connectivity.
  Well first off people realize this is Pay – Pal, one of the
  most trusted online banking sites out there that
  people use on the daily basis for all of their personal or business needs.
  We offered you Virus Complete test for FM 2013 Key Generator, so make certain that Soccer Manager 2013 CD Key
  Generator is free of viruses.

 19. Between football practice, dance and piano lessons, work, school and homework, it is nearly impossible
  for today’s families to have a sit-down dinner each night, let alone find time to enjoy family-focused experiences together.

  Personality is the slave of encroaching entropy and is never stable.
  They are made of TPU (thermoplastic polyurethane) that is a gel
  – plastic material, which is somewhat bendable but sturdy.

 20. With the push of a single button, a user will be able to launch a series of complicated commands.
  When discovered, just about every golden egg shows the particular
  purpose, too. We have preventive measures in place to assure
  that problems that arise frequently are kept in check.

 21. With the push of a single button, a user will be able to launch a series of complicated commands.
  Well first off people realize this is Pay – Pal, one
  of the most trusted online banking sites out there that people use on the daily basis for all of their personal or business needs.
  The reason behind having multiple email accounts is based on the fact that if your single email account is taken then the
  individual who has that account can have all your passwords send to that account for reset.

 22. Breathes will be taken out of the side that is used for the swim
  stroke. Google claims V8 is much better than the engines used by other browsers and Google Chrome Experiments
  serves as a showcase for applications running on V8. e, an exploitive future father-in-law and
  a group of buddies with an outrageous business plan.

 23. Using the tool, you will be able to find out exactly
  what information on your site is being indexed by the search engine crawlers.
  Sometimes you may forget to log out safely and this can be a very hard thing to do.
  Articles of information need to be built around keywords in order to bring in the
  free traffic from the search engines.

 24. They are usually equipped with seeders, plows
  and sprayers. intelligent, correlating events and identifying true security
  incidents only so resources can focus on genuine threats and attacks.
  No Install Required: This type of program is 100% remote.

 25. Sometimes, this mode is simply called Close Up and is denoted by a flower icon on your camera.
  Step6: Reboot computer and login to the locked PC without password.
  So, just with some nominal monthly fee, the organizations handover
  all their essential IT operations parts like; backup, updates, security practices to their cloud provider.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s