Golant, B. D. & Sillince, J. A. A. (2007). The Constitution of Organizational Legitimacy: A Narrative Perspective, Organization Studies, 28 (08), 1149-1167
Artiklen anerkender en stor dikotomi i studiet af legitimitet konstruktion på det organisatoriske niveau. Forskere har enten fokuseret på agent-centrerede forklaringer af organisatorisk legitimation, som fremmer dens evaluerende dimension, eller på strukturelle forklaringer, der fremhæver det isomorfe pres pålagt de enkelte organisationer for at blive og forblive forståelig for de berørte parter.
Ved at anvende en diskursiv metodologi, foreslår vi en ny tilgang til studiet af organisatoriske legitimitet konstruktion, som inkoopererer både dets evaluerende og kognitive dimensioner.
Ved at trække på en structurational model for narrative rekursivitet, inspireret af Greimas (1987) argumenterer vi for at konstruktionen af organisatorisk legitimitet afhænger både af overtalelsesevnerne i den organisatoriske storytelling og om realiseringen af en taget-for-givet, narrative struktur. Vi eksplicitere processerne, der ved hvilke legitimitet er narrativt konstrueret gennem empirisk data i forbindelse med grundlæggelsen af en HIV/aids-organisation.
Legitimitet er helt afgørende for organisationens eksistens. De skelner mellem evaluerende og overfor kognitiv legitimering. Der er forskellige mekanismer på spil ift. de her to legitimitetsdimensioner.
Evaluerende: Organisationen skal blive genkendt udfra interressanternes behov
Kognitive: Det handler om at man har en overbevisende og konsistens fortælling.
Grundlæggende er organisationssynet – man forstår organisationer som selvstændige aktører i verden, som skal gøre sig forståelig ved at udvise konsistens.