Det psykiatriske interview i en behandling mellem patient og psykolog/psykiater anses som det vigtigste arbejdsredskab i psykiatrien. Hvilke spørgsmål skal stilles, hvordan og hvornår i interviewet? Hvordan fremmer man en åben kommunikation mellem behandler og patient?
Empati og etablering af behandlingsalliance (s. 160)
– Behandleren skal være forstående, ikke-fordømmende og anerkendende overfor patientens tanker og følelser, især da de, fra patientens side, kan være meget svære at acceptere og udtrykke (fx selvmordstanker eller traumatiske oplevelser)
– Observationen begynder så snart patienten træder ind i lokalet.
– Løbende resumering af dialog sikrer, at behandleren har forstået patienten korrekt
– Patienters syn på og vurdering af deres problem og det opståen skal altid afdækkes ved første interview (?) à behandlingsalliance, dvs. fælles forståelse for hvad der skal ske
Interviewets faser:
- Etablering af kontakt (skabe sikkerhed så patienten kan åbne sig og gøre patienten engageret)
- Den vigtigste psykopatologi (hvad er de vigtigste symptomer, hvordan har de udviklet sig, deres alvor, udløsende faktorer mm.)
- Afklaring og bekræftelse (fokus på behandleres professionalisme og ekspertise, patientens problem sættes i sygdomsperspektiv)
- Baggrund og livshistorie (fokus på begivenheder, da kan være betydningsfulde for patologien)
- Feedback og afslutning (resume af interviewet og den væsentlige information der er kommet frem af det, behandlingsmuligheder)
Interventionsformer
– Se figur 8.2
Specielle patientgrupper (s. 167)
En beskrivelse af hvorledes typiske patientgrupper optræder ved et psykiatrisk interview og den udfordring det kan indebære for psykiateren
Den psykotiske patient:
– Kan ikke skelne fantasi fra virkelighed (hallucinationer, tankeforstyrrelser, vrangforestillinger, katatoni mm.)
– Stramt struktureret interview så man undgår at patientens indre kaos ikke forplantes.
– Interview ændrer sig ofte dramatisk efter medicin er begyndt at virke
Den paranoide patient:
– Vrede og mistillid fra patientens side dominerer kontakt à patienten accepterer ikke patientrolle.
– Ser interviewer som en fjende, der vil afsløre hans svagheder à tavshed som våben mod at afsløre for meget af sig selv. Vil kontrollere interviewet for at kunne regulere sin egen involvering.
– Den paranoide er ofte bragt til samtale selvom han selv ikke ønsker det.
– Fornægtelse af realiteter samt en lyst til at modargumentere behandlerens synspunkter. Vende et spørgsmål med et modspørgsmål.
Den obsessive-kompulsive patient:
– Patienten lever i en lukket verden, præget af monotoni, orden og forudsigelighed, samt behov for kontrol à frygt for forandring.
– Patienten er ofte meget følsom overfor kritik og opfatter desuden let ting som kritik.
Den deprimerede patient:
– Patienten er ofte hjælpesøgende. Det bliver derfor en hjælpesøgende-hjælper rollefordeling.
– Intervieweren er ofte den aktive, patientens nedtrykthed påvirker deres deltagelse og aktivitet i interviewet. Patienten kan deltage i interviewet ved at svare på spørgsmålene, men lever samtidig i sin indre verden.
Den dyssociale patient (psykopater):
– Anser interview som en styrkeprøve, ofte henvist af myndigheder eller institutioner.
– Fremstår som ”smarte”, åbne og rappe i replikken og manipulerende. Holder nøje øje med intervieweren og dennes reaktioner. Ønsker at intervieweren bliver deres allierede, men forholdet er præget af enten eller: enten er du med mig, eller også er du imod mig.
– Benægter realiteter, hvis de ikke er givet af dem selv. Argumenterer med endeløse rationaliseringer.
– Fare for at interviewer bliver udnyttet i sin tillid, eftersom patienten ikke lider af moralske kvaler. Vil bruge intervieweren til at opnå noget de selv ønsker.
Den angst-fobiske patient:
– Patienten er ofte ivrig efter at få hjælp, da angsten ødelægger livskvaliteten. Dog er patienten ofte utryg og behøver derfor muligvis støtte fra pårørende eller beroligelse fra interviewer.
– Forsøger at undgå indre følelser ved en fokusering på den ydre verden.
Den somatiserende patient:
– Patienter med fysiske symptomer uden organisk grundlag henvises til samtale. Opfatter ofte interview som at de betragtes som sindssyge eller psykisk syge.
– Frustration over de fysiske symptomer kan også medføre psykiske symptomer