Kapitel 43: Liasionpsykiatri

Liaison betyder forbindelse, og fokus er rettet mod grænseområdet mellem psykisk og fysisk sygdom. Det handler om psykisk behandling hos patienter mes somatiske sygdomme, samt en behandling af psykosomatiske tilstande.

Problemstillinger ved psykiatriske tilsyn

Akut organisk psykosyndrom
Disse patienter er præget af bevidsthedsforplumring, med nedsat opmærksomhed, desorientering og forskellige former for hallucinatoriske fænomener, ofte synshallucinationer. Man kan behandle med antipsykotiske midler eller benzodiazepiner.

Selvskadende adfærd
Ofte drejer dette sig om et selvmordsforsøg, som efter somatisk behandling for tilbudt et psykiatrisk tilsyn som opfølgning.

Psykotiske patienter
Psykotiske patienter kan modsættes sig en somatisk behandling. F.eks. en dement og evt. paranoid patient, der modsætter sig behandling af en brækkes lårbensknogle, efter fald ned af trappe. Det kan blive nødvendigt at igangsætte en somatisk behandling mod patientens vilje.

Behandling i laisonpaykiatrisk regi
• Det er forholdsvis let at få dannet en god terapeutisk kontakt, da patienten er i krise over en alvorlig sygdom, og hvor behov for at dele dets oplevelser med andre.
• I en psykoterapeutisk behandling fokuseres der indledningsvis på patientens benægtelse, hvor det gælder om at introducere realiteten om sygdommen.
• Man skal også sørge for at få patientens opfattelse af sygdommen. da det kan indeholde nogle misforståelser. Der kan være tale om at ændre på nogle kognitive skemaer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s