Kapitel 03: Genetik, miljøfaktorer og patofysiologi

Beskrivelse af hjernens opbygning og struktur.

I tvillingestudier undersøger man enæggede eller toæggede tvillingepar, for at finde herabiliteten af forskellige psykiske sygdomme. Der er en genetisk årsag til psykiske sygdomme og herabiliteten variere for de forskellige lidelser.

Miljøfaktorer
Der er en lag række livsbegivenheder, som kan føre til udvikling af psykisk sygdom. På s. 91 er der en tabel med vægtning af forskellige hændelser, som kan medføre at personen udvikler en psykisk sygdom.
Det er specielt under opvæksten og i puberteten, hvor der sker store forandringer i hjernen, hvilket betyder at det er specielt i disse perioder at mennesket kan påvirkes af omgivelserne.

Patofysiologi: stressmekanismer
Man har undersøgt forskellige stress mekanismer. Mennesket udsættes konstant for påvirkninger fra det ydre miljø, derfor bliver bliver vi nød til at udvikle mekanismer, så vi kan sikre tilpasningen i omskiftende omstændigheder.
HPA- aksen er den feedback mekanisme der sættes i gang, når kortisol udskilles. Længerevarende stress kan medføre en svækkelse af immunsystemet.
Forskning viser, at depression ikke kun er en psykisk reaktion, men at de påvirker hele organismen, og at sygdommen afspejler uhensigtsmæssige stressreaktioner.

Den specifikke diatese-stress-interaktion
Dette er teorien om, at en reaktion på belastende forhold afhænger af den genetiske variation af f.eks. et transportprotein.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s