Kapitel 25: Spiseforstyrrelser

Anorexia nervosa (nervøs spiseværing)
Det fremkaldte vægttab er opstået pga. et forvrænget billede af kroppen, hvis vægt og form groft overvurderes. Den unge kvindes selvfølelse kommer til at hænge sammen med hvordan hendes krop ser ud.

Legemelige skader
Der opstår en række legemelige skaber da kroppen begynder at nedbryde egne celler for at få energi til at overleve. Lanugobehåring er en forpelsning som kroppe udfører, for at afskærme sig mod kulde. Der er sammenhæng mellem det fysiske vægttab der forekommer, og så de psykologiske forandiger som ses ved anoreksi.

Forekomst
Den forekommer oftest hos unge piger og hovedsageligt i teenageårene, og prævalensen over 18 år er på 0,5%

Bulimia nervose (Nervøs spiseanfaldstilbøjelighed)
Vægte er ofte normal eller subnormal. Bulimi kendetegnes ofte ved store indtagelser af kalorieholdigt mad, hvorefter der fremprovokeres opkastninger.
Det opstår som regel i 16-18 års alderen, og bliver af nogle klinikere set som seperationsangst, da det kan forekommer når den unge skal klare sig selv og flytte hjemmefra. Det kan også opstå i forbindelse med en slankekur, for at forcerer et vægttab eller for at eliminere søde sager.
De bulimiske anfald medfører en midlertidig tilfredsstillelse (opfyldningen) en følelse af kontrol (opkastningen) og den efterfølgende afslapning og ro efter anspændelsen.

Behandling
Behandlingen er tosporet, ved at den består i henholdsvis en genoprettelse af normalvægten og en behandling af den bagvedliggende psykologiske forstyrrelse.

Den anorektiske patient
I samarbejde med en diatist udarbejdes en kostplan, hvor der forekommer en vægtstigning på f.eks. 1 kg. om ugen. Derudover kan der påbegyndes familieterapi eller andre terapiformer.

Den bulimiske patient
Disse patienter kan have godt af at få udarbejdet en kostplan, og evt. en spisedagbog hvor de skriver den daglige kost, overspisning, opkastninger, motion og de følelsesmæssige reaktioner.
Fluoxetin kan i en dosis på 60 mg kan som regel nedsætte antallet af opkastninger, men virkningsmekanismen er ukendt.

Psykoterapi
Gruppeterapi synes bedst for bulimiske patienter, hvor individuel psykoterapi er bedt til anoreksipatienter.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s