Kapitel 15: Stofmisbrug

Diagnostisk udredning
Afhængighed af rusmidler er udbredt, men det er ikke en kronisk lidelse, som man nogle steder i behandlingssystemet kan få en oplevelse af. Der er gode udsigter til at blive stoffri.

Differntialdiagnistik og komorbiditet
Komorbiditet er reglen snarer end undtagelsen, derfor bør stofmisbrugere og psykisk syge grundigt udredes for at undersøge om der foreligger stofmisbrug eller psykisk sygdom  der er en stor sammenhæng mellem psykisk lidelse og stofmisbrug. Det forværre behandlingen for både den psykisk syge og stofmisbrugeren, hvis misbruget eller sygdommen ikke opdages.

Ætiologi
Når vi indtager rusmidler så er det pga. to årsager: for at få det godt, eller for at få det bedre. Det første handler om at rusmidler fungerer som positive forstærkere (belønnere), og det andet om at vi indtager dem fordi de forbigående kan lindre følelsen af utilstrækkelighed, tomhed, dysfori etc.

Behandling
Stofmisbrugere har krav på at komme i behandling 14 dage efter at de har henvendt sig til kommunen, og der er kommunerne selv som skal stå for behandlingen.

Behandlingsprincipper og -metoder
Der er oftest en masse forhold som ligger forud for og ledsage misbruget, dette kan være psykiske og somatiske problemer sociale, familiære, ensomhed og krimminalitet. Det er derfor vigtigt at man laver et behandlingsforløb, som omfatter en ”wrap-around treatment”, samt at der er fokus på håndteringen af den enkelte case.
Den psykosociale behandling omfatter oftest ”rene” sociale foranstaltninger som anskaffelse af bolig, revalidering, værestedstilbud etc.
Den medikamentelle behandling består ved opioidafængighed af substitutionsbehandling, hvor metadon eller burenorphin tilbydes som stof, da disse har langt mindre skadelighed.

Behandling af dobbeltdiagnosepatienter 
Det er vigtigt at når man behandler patienter med både et misbrug og en psykisk lidelse, at man sørger for at det kun et behandligssystem som de er tilknyttet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s