Kapitel 10: Sprog

Gazzaniga, S. M, et. al (2008). Cognitive Neuroscience. The Biology of the Mind” (3. udg.). New York: Norton.

Noterne rummer primært empiri

Mentalt leksikon – empiri

Kommer fra semantiske priming-studier som anvender lexical decision task. I de semantiske primingopgaver bliver FP præsenteret for ordpar. Det første medlem af ordparret er prime og er et ord. Det andet ord er target  og kan være et ord, et nonord (lsfis) eller et pseudoord (fisch). Hvis target er et ord kan det være relateret (bil – lastbil) eller urelateret (bil – pingvin). I opgaven skal FP hurtigst muligt og så præcist som muligt afgøre om target er et ord eller ej ved at trykke på en knap.

Resultater:

FP er hurtigere til at svare når target er et relateret ord (car – truck) end urelateret.

Dette ses når FP bliver bedt om at navngive target (kun når target er et ord) og der ses hurtigere responstid når relateret end urelateret.

Man troede først at primingeffekter var resultat af spread of activation mellem nodes i ordnetværket, men man har fundet at priming-effekten kan være resulatat af

expectancy-induced priming. Den kan opstå når der er længere tid mellem præsentation af prime og target >500 ms og når der er mange relaterede ordpar i listen de skal tage stilling til. FP begynder så at forvente targetordet når de har hørt prime fx når de hører kat vil de måske tænke mus. Herved bliver RT kortere. Når target ikke matcher expectancy bliver RT længere.

Evidens for semantiske netværk – empiri (Warringtons hypotese)

Fund der viser at kategori-specifikke deficits associeres med specifikke skader hvilket tyder på at antagelsen om at medlemmer af kategorier lagres i nærheden af hinanden i hjernen. Dette ses ved at der fundet pt. Med hhv manglende evne til at kategorisere levende eller ikke-levende ting.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s