04A. Plasticitet og udvikling med udgangspunkt i plasticitet i den voksne menneskehjerne.

Ptito, M., et all (2005). Cross-modal plasticity revealed by electrotactile stimulation of the tongue in the congenitally blind. Brain, 128: 606-614.

Gazzaniga, S. M, et. al. (2002). Cognitive Neuro-science. The Biology of the Mind (2. udg.).Kap 15. New York: Norton.

kritiske perioder: i løbet af de første leveår, påvirker oplevelser formningen af nervesystemets organisering og funktion. Da det er her at synapser danner forbindelser mellem neuroner og neuroner migrere og bliver specialiserede.  

Ptito artikel og Gazz. s. 178-179:

Blinde mennesker har indtakt væv i visuelt cortex med neuroner der fyrer, men hvilke signaler sender disse, når nu det ikke kan handle om synet? Bliver hjernen om-organiseret, så dette væv får andre funktioner? Det viser forsøg er tilfældet og fænomenet kaldes kortikal plasticitet. Det menes at der sker en omorganisering af cortico-cortikale forbindelser, som følge af blindhed, således at det visuelle cortex bliver overtaget af andre modaliteter, muligvis af flere. Dette kommer så til udtryk ved at blinde mennesker har større følsomhed og kan udvise større nøjagtighed overfor ikke-visuelle opgaver. Sentiviteten øges fordi mere kortikalt væv repræsenterer ikke-visuel information. (gazz 178-179)  

Forsøg: 6 blinde (medfødt) og 5 kontrolpersoner med bind for øjnene. Laver en navigeringstest, hvor man skal få en cursor til at dække et T på en komputerskærm, ved at bruge en mus. Man kan ikke se skærmen og modtager derfor feedback på tungen vha. noget teknik. Forsøg varer en uge med en times træning pr. dag. Før og efter forsøget blev forsøgspersonerne scannet, og resultatet viste at der for de blindes vedkommende efterfølgende var aktivitet i occipital cortex (visuelt kortex) dette var ikke tilfældet for de ikke-blinde. Forsøget benyttes til at vise at cortex kan bruges til andre ting end det er ’lavet’ til – her bruges visuelt kortex til tactile(tryk perception) diskrimination. Også selvom det ikke er samme modalitet.(kompendium)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s